Vynikající zapečená cuketa se zeleninou, s tofu a rýží

dsc_0004.jpg

Přísady: rýže, 1 cuketa, 1 cibule, 1 větší rajče, ½ červené papriky, mražená směs zeleniny (mrkev, kukuřice, hrášek), ½ uzeného tofu, sójová omáčka, olej, naložená sušená rajčata, sušené droždí, koření: sůl, pepř, bazalka, „pašerácké“ koření, majoránka, zeleninový bujon

Postup:

1) Rozkrojíme cuketu, vydlabeme dužinu a osolíme ji, aby pustila vodu.

2) Mezitím si na pánvi nachystáme směs na náplň. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené rajče, osolíme a posypeme sušenou nebo čerstvou bazalkou. Dále přidáme tenké plátky červené papriky a půl hrnku mražené zeleniny (směs kukuřice, hrášku, mrkve na kostičky), dvě lžíce nakládaných sušených rajčat a okořeníme „pašeráckým“ kořením dle chuti. Na závěr smícháme s na kostičky nakrájeným uzeným tofu, dvěma lžičkami sójové omáčky a zasypeme dvěma lžičkami sušeného droždí. Zalijeme půl hrnkem vody a podusíme do změknutí zeleniny. Dokořeníme pepřem a solí dle chuti.

3) Z cukety vylijeme vodu, přebytečnou vlhkost vysušíme papírovým ubrouskem. Naplníme připravenou směsí a dáme na 40-45 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Přikryjeme alobalem.

4) Podáváme s rýží nebo bramborami (když dělám rýži, přidávám do ní nakrájenou cibuli, majoránku a sůl, v tomto případě jsem ji zalila zeleninovým bujonem a byla vynikající)