Zapékané portobello s bulgurem a zeleninou

dsc_0002.jpg

Přísady: 4 houby portobello, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mražená zelenina (směs hrášku, kukuřice, mrkve), zeleninový bujon, olivový olej, máslo, koření: černá sůl, sladká paprika, drcený kmín, sušený česnek (může být i balkánský sýr), příloha: bulgur

Postup:

  • Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na pánvi a přidáme nakrájený česnek. Přidáme mraženou zeleninu a dochutíme černou solí a kořením: sladká paprika, špetka kmínu. Orestujeme, zalijeme zeleninovým bujonem (0,5 l) a povaříme, dokud zelenina nezměkne.
  • Oloupeme houby portobello a vybereme nožičky. Kloboučky natřeme olivovým olejem, obvod potřeme sušeným česnekem a na dno dáme lžičku másla. Naplníme připravenou směsí zeleniny. Navrch můžeme dát balkánský sýr. Necháme zapéct v troubě vyhřáté na 180 °C 10-15 minut (dokud se nerozpustí sýr). Pokud nám zbude zelenina, necháme ji jako přílohu.
  • Podáváme s bulgurem nebo rýží.

PS: houba portobello je dle wikipedie „pečárka dvouvýtrusá česky též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý“