Grilovaná zelenina na kari s kuskusem

Velice jednoduchý a chutný oběd, kterým svým neveganským přátelům polechtáte chuťové buňky. Mňama!

couscous-1112012_1920.jpg

Foto z pixabay.com

4 porce

Suroviny: kuskus, uzené tofu, 2 mrkve, 1 rajče, 1 cuketa, 1 stroužek česneku, 1/2 žluté papriky, zázvor, sůl, sójová omáčka, slunečnicová semínka, olivový olej, koření: pepř, kari, uzená paprika, drcený kmín

Postup:

  1. Nejdřív si připravte kuskus. Množství surovin je na 4 proce, což znamená 2,5 hrnku kuskusu pořádně osolte a zalijte vroucí vodou, dokud není všechen kuskus pod vodou. Zakryjte pokličkou a nechte půl hodiny odstát. Kuskus změkne a je vynikající, aniž byste ho museli hlídat.
  2. Na oleji osmahněte lžičku strouhaného zázvoru. Přidejte nastrouhanou mrkev, chvíli opražte a zasypte lžící kari. Opět chvíli opražte, dokud se kuchyní nerozline vůně kari.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a papriku. Okořeňte 1 lžičkou kmínu, 1 lžičkou uzené papriky. Zalijte 1 lžící sójové omáčky. Pražte, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte na kostičky nakrájené rajče a uzené tofu, drcený stroužek česneku a pepř dle chuti. Stejně tak podle chuti dosolte. Ještě chvíli směs pražte.
  5. Zvlášť si na pánvi osmahněte bez oleje slunečnicová semínka. U nich se řídím pravidlem: čím víc, tím líp. Pozor, ať je nepřipálíte, měla by být tmavě hnědá. Opražená semínka chutnají trošku jako oříšky, jsou vynikající téměř do všech jídel (která si vařím) i do salátů. Do směsi přidejte až nakonec.