Dýňová omáčka s těstovinami, pro zhýralce s hranolkama

_dsc0229

Chápu, že dýňová omáčka na fotografii vypadá jako plnotučná hořtice, ale nenechte se zmást. Jedno z mých nejoblíbenějších podzimních jídel je vážně delikatase (a pouhým přidáním vody se mění v dýňovou polévku, to chceš!).

Suroviny: půlka dýně hokkaido (cca 4 porce), těstoviny (pro zhýralce hranolky, také skvělá kombinace), sójové kostky, 1 cibule, 1 mrkev, dva stroužky česneku, kari, bazalka (nejlépe čerstvá), koriandr, pepř, sůl, mletá paprika, 200 ml smetany, olej

Postup: Nejdříve si nachystejte polovinu dýně hokkaido. Buď ji můžete zbavit tenké slupky, anebo ji můžete omýt a vařit ve slupce. Vydlabejte vnitřek se semínky a nakrájejte na kostičky. Na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, poté k ní přidejte dýni a nakrájenou mrkev a nechte podusit pod pokličkou. Až je směs dostatečně měkká, aby se dala rozmačkat nebo rozmixovat, přidejte koření: pepř, sůl, kari, dva drcené stroužky česneku, bazalku a koriandr. Poté rozmixujte/rozmačkejte a na závěr můžete, ale nemusíte přidat smetanu.

Jako přílohu doporučuji těstoviny, které uděláte podle návodu na obalu, popřípadě hranolky. Stejně tak doporučuji přidat sójové kostky, které také uděláte podle návodu na obalu, vymačkané orestujete na lžíci másla na pánvi, posypete červenou paprikou a ještě chvíli restujete, dokud nejsou kostky křupavé.

Reklamy