Čokoládový chléb

chleba

Suroviny: 1 kostka droždí, 250 ml vlažné vody, 250 g hladké mouky, 1 a půl lžičky soli, 250 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky, 150 g sušených švestek, 200 g hořké čokolády (nalámané), 30 g změklého másla

Postup: Droždí rozmíchejte v hrnečku se 100 ml vlažné vody. Nechte 5 minut stát. V míse smíchejte obojí mouku a sůl. Do středu nalijte vodu s droždím. Podle potřeby dolijte vodu, aby vzniklo měkké, lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučený vál, dobře propracujte do pružného, pevného těsta. Přendejte do mísy, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a těsto nechte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopte na pracovní desku, zapracujte nahrubo nakrájené švestky, čokoládu a máslo. Důkladně promíchejte a pak těsto vložte do formy na chleba. Přikryjte utěrkou a nechte znovu půl hodiny kynout, až dosáhne k okraji formy. Rozehřejte troubu na 200 °C a chleba pečte 45 minut. Vyndejte ho, poklepejte na spodní stranu chleba, zní-li dutě, je dobře pečený. Nechte vychladnout.

Recept je převzatý z časopisu Albert. Bohužel mám jen vytrženou stránku, tak nevím přesně z jakého čísla.

Reklamy