** Meruňková marmeláda

Vlastní meruňková marmeláda není překvapivě vůbec těžká a nezabere člověku celý den. Takže doporučuji :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chuť: 4/5

Náročnost: 2/5

Peníze: 1/5

Suroviny: 1 balíček želírujícího cukru, 1 kg meruněk, kyselina citronová

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte třeba u filmu. Čím měkčí budou, tím to bude lepší, takže berte hlavně otlučené a starší atd. V marmeládě to ničemu nevadí, ty pěkné snězte :).
  2. Vypeckované a rozpůlené (pokud budo tvrdší, tak na menší kousky) dejte do hrnce, na dno přidejte asi 5 cm vody. Vařte, dokud nebudou meruňky úplně měkké a rozblemcané. Žádné tvrdé kousky.
  3. Poté sundejte z vařiče a pasírujte přes sítko, abyste neměli v marmeládě chlupy z meruněk a šlupky. To, co vám zbude, můžete i rozmixovat a znovu pasírovat.
  4. Poté dejte opět vařit, smíchejte s cukrem (ze zadní strany je kdyžtak recept na džem, který se nemusí pasítovat a vařit, ale jen se mixuje. Má ale větší kousky.), nechcte projít varem a vařte dalších 2-3 minuty.
  5. Pokud je směs příliš sladká (což asi bude), dochuťte kyselinou citronovou.
  6. Poté přelejte naběračkou (třeba přes trychtýř) do nachystaných sklenic, ihned zavřete víčkem a otočte minimálně na pět minut dnem vzhůru. Nejlépe je nechte otočené, dokud nebudete moct sklenici udržet holou rukou. I kdybyste tam měli vzduchovo bublinu, tak to nevadí.

Voalá a máte vynikající marmeládu, gratuluju! 🙂

 

Reklamy