*** Vynikající zapékané brambory s tofu a houbami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chuť: 5/5

Náročnost: 2/5

Peníze: 4/5

Sytost: 4/5

Suroviny: 800 g brambor, 300 g houby (hříbky, žampiony apod.), 200 g tofu (čisté), 4 dl smetany zakysané, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, 30 g strouhaného Parmazánu, 2 lžíce tymiánu, 1 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, krátce je spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme odkapat. Tofu nakrájíme na plátky, pokapeme je sójovou omáčkou, posypeme lžící tymiánu a necháme odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na větší části rozehřátého olivového oleje. Přidáme oloupané a nakrájené stroužky česneku a očištěné a na kousky nakrájenbé houby, osolíme a společně krátce podusíme. Smetanu dáme do misky a osolíme.

Zapékací formu vymažeme olejem. Na dno dáme třetinu brambor, překryjeme je podušenými houbami, přidáme další třetinu brambor a vše přelijeme polovinou smetanové směsi. Přidáme marinované plátky tofu, zalijeme je zbytkem smetanové směsi a přidáme poslední vrstvou brambor.

Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Pak povrch posypeme zbylým tymiánem a parmazánem, pokapeme zbylým olivovým olejem, teplotu zvýšíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.

Recept jsem našla zde: http://www.chutastyl.cz/recepty/slane/brambory/zapecene-brambory-s-tofu-houbami-2890/

Reklamy