Teplé zimní pohlazení

Má brigáda v K. mi přinesla mnoho nových zkušeností nejen co se týče dělání kávy a různých jiných nápojů, ale také co jsem se náhodou dozvěděla od kolegyň, z letáčků atd. Dnes bych se s vámi chtěla podělit o ,,recepty” na dobré teplé nápoje, které si můžete udělat sami doma pro zahřátí.

Začneme jednoduše čaji:

Mátový čaj – Určitě se vyplatí koupit si čerstvou mátu a udělat si z ní dobrý čaj s přídavkem medu, vůně neodolatelná, chuť vynikající :). Také zdravé.

Zázvorový čaj – Jeden z pomocníků při nemoci k nezaplacení. Viděla jsem ho smíchaný i s cibulí, jakýmsi salámem a česnekem, ale to už je opravdu driják a moc bych to nedoporučovala :D. Nejlepší je koupit si čerstvý zázvor, ne sušený. Ostrouháte ho jako bramboru, nakrájíte na kousky a tak tři kousky velikosti hrací kostky zalijete spolu s plátkem citronu horkou vodou. Přidáte med a máte zdravou a teplou lahůdku.

Pokračujeme horkými nápoji:

Brusinkový nápoj – tento nápoj mám asi nejraději. Vymačkáte půl pomeranče a nalijete do sklenice, svaříte 200 ml brusinkového džusu a šťávu jím zalijete. Můžete dát na dno pravé brusinky a přidat citron.

Pomerančový nápoj – Svaříte 200 ml pomerančového džusu, nalijete do 300 ml sklenice a zbytek dolijete horkou vodou. Přidáte citron.

Citronový nápoj – Dva plátky citronu zalijete vřelou vodou do 300 ml a poté přidáte další plátek citronu. Doporučuji smíchat se třemi lžičkami třtinového cukru, popřípadě s medem.

A končíme ,,svařáky”:

Když si třeba v čajovně dáváte Svařenou hrušku, Svařené jablko, možná nevíte, že se dá tento lahodný nápoj udělat jednoduše a levně i doma. Z džusu. Chcete svařené jablko? Kupte si kvalitní jablečný džus a cca do 200 ml vhoďte 4 hřebíčky a tyčinku skořice. Více či méně podle chuti. Stejně tak to můžete udělat s moštem. Tekutinu potom zahřívejte na ohni, dokud neprojde varem. Upozorňuji, že hladina trošku stoupne, takže to kontrolujte a nedávejte ohřívat džusu nebo moštu až po okraj.

Máte vy nějaká tip na dobrý horký nápoj?