Cizrna

Cizrna je jedna z nejdéle připravovaných luštěnin, s kterou jsem se setkala. Hrách i čočku můžete koupit ve stavu, který stačí povařit. Cizrnu nejspíš ne. Jak se tedy taková cizrna dělá? Nebojte, postup mám ověřený v Veg Mňamek a sama můžu potvrdit, že cizrna byla moc dobře udělaná.

10-12 hodin předem necháte cizrnu nabobtnat ve studené vodě (v hrnci s pokličkou, můžete nechat malou mezeru), nejlépe přes noc. Poté cizrnu zcedíte, propláchente čistou vodou a dáte do dostatečného množství vody vařit na 90-120 minut (vodu můžete dolévat. Vařit znamen, že necháte vodu projít varem a potom plamen ztišíte na minimum a necháte s pootevřenou pokličkou prohřívat požadovanou dobu).Cizrna by na konci celého procesu měla být měkká, lehce kousatelná. Můžete zkoušet i v průběhu, abyste ji nepřevařili a měli ji dřív. Doporučuji občas promíchat, aby se nějaká náhodou nepřipekla ke dnu.

(c) Ilustrační fotka:

Advertisements