**Slané překvapení (Slaný závin s bramborami)

Převzato a ochutnáto ze skvělé stránky s recepty, které doprovází úžasné fotky, http://www.chutastyl.cz/recepty/slane/brambory/slany-zavin-s-bramborami-4033/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chuť: 4/5

Náročnost: 3/5

Peníze: jedno z dražších jídel

Sytost: syté

Suroviny:

  • listové těsto 1 balení (popřípadě udělat domácí)
  • brambory 3 kusy (vařené ve slupce)
  • rajčata 3 kusy
  • cibule 1 kus
  • sýr přírodní 100 gramů (nezrající)
  • olej olivový
  • vejce 1 kus (na potření, není nutné)
  • koření provensálské
  • sůl

Postup:

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka nebo na kostičky, cibuli nakrájejte na tenké proužky. Těsto (recept na domácí listové těsto najdete zde) rozdělte na poloviny a každou rozválejte na pomoučeném vále na plát asi 3 mm tenký, pokud máte těsto kupované vcelku, tak ho rozdělte (viz foto). Pláty trošku potřete olejem. Doprostřed nasypte podélně do pruhu polovinu nastrouhaných brambor, osolte je a posypte provensálskou směsí. Brambory poklaďte polovinou rajčat a cibule, na ně rozdrobte polovinu sýra a vše ještě trošku posypte provensálskou směsí. Plát zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propíchněte vidličkou a potřete vejcem rozkvedlaným se lžičkou studené vody. Stejným způsobem připravte i druhý závin.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, po pěti minutách teplotu snižte na 180 °C a záviny upečte dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.

 

Reklamy